Ducati Monster Motorcycle Forum banner
41 - 60 of 65 Posts
Kupiłem swój tutaj. Klienci z USA nie są obciążani podatkiem VAT, więc jest to dla nas znacznie tańsze.

Ok, więc przy zakupach online podałeś im (sklepowi internetowemu) swój numer VIN, a oni odblokowali upmap w bazie danych Ducati. Następnie udajesz się do dowolnego dealera i robisz to. Prawda?

Ok, więc przy zakupach online podałeś im (sklepowi internetowemu) swój numer VIN, a oni odblokowali upmap w bazie danych Ducati. Następnie udajesz się do dowolnego dealera i robisz to. Prawda?
Na twoim miejscu najpierw zadzwoniłbym do dealera, aby upewnić się, że mogą zrobić to, co twoim zdaniem mogą zrobić.

Wczoraj jechałem w temperaturze 94 stopni w Północnej Karolinie. Na światłach temperatura motocykla dochodziła do około 215 stopni, a upał sprawiał wrażenie, jakby się wylewał i wchłaniał przez moje nogi. Nieprzyjemne. Będę unikał wszystkiego powyżej 85 stopni w przyszłości. Podczas jazdy nie było problemów.

Kiedy poruszasz się w strumieniu powietrza, oszczędza to trochę nogi, ale powyżej 85 km/h wciąż jeżdżę z nogami tak szeroko, jak to możliwe, aby złapać strumień powietrza, zdecydowanie nie technika obejmowania baku 😅

Mówi się dużo o temperaturze, ale faktem jest, że wszystkie motocykle się nagrzewają, szczególnie silniki 4-suwowe. Mój KTM EXC z 2003 roku nagrzewał się tak bardzo, że przegrzewał się w temperaturach szlakowych, więc musiałem zainstalować wentylator chłodnicy. Różnica polega na ilości ciepła tych większych motocykli, jeden cylinder wytwarza mniej ciepła niż dwa, a dwa większe cylindry powinny wytwarzać więcej ciepła niż dwa małe cylindry. Temperatura niekoniecznie jest wyższa, ale schłodzenie większych zajmie więcej czasu, w przypadku Monstera wentylatory te dmuchają na górne partie nóg i to przez dość długi czas.

250-tka o temperaturze 215 stopni będzie odczuwalnie chłodniejsza dla kierowcy niż 900+ V Twin o temperaturze 215 stopni. Szczególnie ze względu na zużycie wentylatory chłodnicy wydmuchują całe to cholerne ciepło 😓

Wentylator chłodnicy najprawdopodobniej pochłania większość ciepła odczuwanego na prawym udzie podczas postojów; Ducati twierdzi, że zminimalizowało ten problem w 950 Super Sport za pomocą łopatek wylotowych w dolnej owiewce, zaprojektowanych w celu odchylenia strumienia powietrza z wentylatora z dala od nóg kierowcy. Górna rura kolektora cylindra jest dość dobrze osłonięta przed ciepłem; a przynajmniej jest bardziej solidna niż prosta metalowa osłona termiczna w moim starym M1200R. Nigdy nie czułem, żeby moje siedzenie M937 potrzebowało dodatkowej osłony termicznej, ale mam zamontowane wysokie siedzenie.

Mój lokalny technik zasugerował, że dużo odczuwalnego ciepła promieniuje z kąpieli olejowej w mokrym sprzęgle. GB Racing i R&G produkują osłony silnika, rzekomo w celu ochrony przed wypadkiem, ale GB Racing twierdzi, że rozpraszają one również ciepło z obudów.

Ducati produkuje chłodzone wodą silniki typu twin już na tyle długo, że można by pomyśleć, że ktoś spróbował użyć termometru na podczerwień do zlokalizowania i pomiaru różnych źródeł ciepła, ale nie znalazłem żadnego forum ani filmu, który opisywałby użycie takiego termometru do rozwiązania tego problemu.

Ducati produkuje chłodzone cieczą silniki typu twin już na tyle długo, że można by pomyśleć...
... że już dawno by to rozgryźli.

Ktoś z okolicy wymienił swój fabrycznie nowy '23 Panigale V4 na '23 SuperDuke R Evo, ponieważ nie mógł znieść upału. Nie jestem pewien, czy kupiłbym kolejnego Ducati, dopóki nie rozwiążą tego problemu z ciepłem.

Kupiłem to wczoraj:
Image
Pobawię się tym i zdam relację z moich ustaleń; może to jednak potrwać kilka tygodni.

• Like
Reactions: LBV
Należy pamiętać, że termometry na podczerwień nie działają na powierzchniach odbijających światło, takich jak polerowany metal. Aby mieć pewność, że pomiar jest prawidłowy, należy zakleić miejsce taśmą lub pomalować je na czarno markerem.

Rozważam ten zestaw DIY do projektu bariery cieplnej dla siodła i wszelkich innych gorących miejsc ramy lub nadwozia/owiewki wpływających na kierowcę, gdzie mógłby być dyskretny, ale skuteczny.
Zestaw bariery cieplnej DEI do motocykli
Image

Rozważam ten zestaw DIY do projektu bariery cieplnej dla siodła i wszelkich innych gorących miejsc ramy lub nadwozia/owiewki wpływających na kierowcę, gdzie mógłby być dyskretny, ale skuteczny.

Zestaw bariery cieplnej DEI do motocykli

View attachment 231448
Osobiście uważam, że promieniowanie cieplne nie jest problemem w Monster, raczej gdy włącza się wentylator przy niższych prędkościach ruchu i temperatura silnika przekracza 208F. Wentylator dmucha na oba uda i to ciepło odbija się od nich w górę w moją stronę. Ten zestaw powyżej jest prawdopodobnie bardziej skuteczny w motocyklu takim jak 848 z dwiema rurami bezpośrednio pod siedzeniem. W niektórych motocyklach istnieje zestaw deflektorów, który kieruje ciepło z dala od kierowcy, ale nie widzę, jak miałoby to kiedykolwiek działać w 937.

Deflektor Triumph Tiger

Zgadzam się, deflektor zamontowany blisko wentylatora chłodnicy byłby idealny. Konstrukcja owiewki Tigera zapewnia dogodny punkt montażowy dokładnie tam, gdzie jest potrzebny, ale w Monsterze jest tylko jeden punkt mocowania w tym miejscu, gdzie rama jest przykręcona do przedniego cylindra.

Planuję w pewnym momencie zainstalować ślizgi ramy Evotech. Ślizgacz mógłby zapewnić drugi punkt mocowania dla deflektora umieszczonego między nim a chłodnicą.

• Like
Reactions: DHDad
Po zainstalowaniu pełnego systemu termi zdecydowanie mogę powiedzieć, że odczuwa się cieplej niż w moim poprzednim zestawie rura łącząca arrow + standardowe tłumiki. Ciepło nie pochodzi jednak z samego wydechu, ale z silnika. Rower się nie przegrzewa, po prostu odczuwa się cieplej. Moim dzikim przypuszczeniem jest, że rura środkowa arrow ma znacznie prostszą konstrukcję, co może prowadzić do lepszego przepływu powietrza podczas jazdy.

po zainstalowaniu pełnego systemu termi mogę z całą pewnością powiedzieć, że odczuwa się to cieplej niż w mojej poprzedniej konfiguracji rury łączącej arrow + standardowe tłumiki. Ciepło nie pochodzi jednak z samego wydechu, ale z silnika. Rower nie pracuje goręcej, po prostu odczuwa się to cieplej. Moim dzikim przypuszczeniem jest to, że środkowa rura arrow ma znacznie prostszą konstrukcję, co może prowadzić do lepszego przepływu powietrza podczas jazdy.
Czy pełny termi nie ma własnej mapy? Zgaduję, że ma to z tym więcej wspólnego. Pełny system Termi to system wyścigowy, a Ducati mają działać gorąco, więc w przypadku wyścigów spodziewałbym się, że będzie jeszcze goręcej. Jaką mapę miałeś z rurą środkową Arrow?

Czy pełny termi nie ma własnej mapy? Zgaduję, że to ma z tym więcej wspólnego. Pełny system Termi to system wyścigowy, a Ducati mają działać gorąco, więc w przypadku wyścigów spodziewam się, że będzie jeszcze goręcej. Jaką mapę miałeś z rurą środkową Arrow?
Jeździłem bez upmap przez jakiś czas z zainstalowanymi termis i zaobserwowałem to.
Na rurze środkowej Arrow jeździłem na standardowej mapie

Z moim środkowym rurą Arrow, Indy slip on i Shift Tech Upmap motocykl się przegrzewa. W stanie fabrycznym motocykl się przegrzewał. Nie da się tego uniknąć, Monster lubi mnie gotować w każdej sytuacji powyżej 80 stopni Fahrenheita, gdzie nie mogę utrzymać ruchu do przodu powyżej 35 mil na godzinę. Jeździłem 8 godzin w niedzielę i byłem tak wyczerpany od smażenia na powietrzu przez ostatnie 2 godziny w weekendowym ruchu wracając do domu.

Przeciskanie się między pasami/filtrowanie to twój przyjaciel w korku. Nie wszędzie jest to legalne, o ile wiem. Używam motocykla głównie w mieście i wyobrażam sobie, że gdybym musiał siedzieć w korku z samochodami, byłbym prawdopodobnie wkurzony z powodu upału. Ale teraz cieszę się tym jako cechą zimnego poranka.

Przeciskanie się/filtrowanie między pasami to twój przyjaciel w ruchu ulicznym. Nie wszędzie jest to legalne, o ile wiem. Używam motocykla głównie w mieście i wyobrażam sobie, że gdybym musiał siedzieć w korku z samochodami, prawdopodobnie byłbym wkurzony z powodu upału. Ale teraz cieszę się tym jako cechą zimnego poranka.
Tak/Nie, w każdym razie nie w Massachusetts. Nie tylko nie jest to legalne, ale kierowcy zrobią wszystko, żeby to uniemożliwić, jeśli zobaczą, że próbujesz. Dość źle, że niektórzy robią głupie ruchy tylko dlatego, że mają problem z ludźmi, którzy próbują ich wyprzedzić. Widziałem filmy z przeciskania się między pasami w Kalifornii i myślę: "Wow, ci kierowcy są na to tacy tolerancyjni"

Moim dotychczasowym rozwiązaniem było zabieranie Ninja 400 mojego syna w gorące dni, ale wadą tego jest to, że pozycja na tym motocyklu zbyt szybko przeszkadza moim nadgarstkom i za każdym razem, gdy go biorę, mija około 2-3 mil, zanim dostosuję się do potrzeby zmiany biegów przez 3 biegi, aby osiągnąć prędkość, którą Monster osiągnie na 1. biegu:p

Dwie inne rzeczy do wypróbowania:

Oba twierdzą, że oferują lepsze przenoszenie ciepła, co teoretycznie zmniejszyłoby ciepło promieniowania i czas cyklu wentylatora chłodnicy. Temperatura powietrza z nadmuchu wentylatora byłaby oczywiście taka sama, ale rzekomo z późniejszym początkiem i krótszym czasem cyklu. Kiedy temperatura otoczenia wynosi trzycyfrowe wartości w °F, nie będzie żadnej zauważalnej różnicy.

LT Snyder z DesmoTimes był wieloletnim zwolennikiem WaterWetter, jak wspomniano w jego książkach serwisowych Ducati, ale zauważam, że jest teraz w obozie Engine Ice, choć z jasnym zastrzeżeniem co do jego skuteczności: Produkt 934 – Engine Ice – Desmo Times
Mój '21 i tak ma wkrótce wymianę płynu chłodzącego po 24 miesiącach, więc wypróbuję Engine Ice.

Jak na złość, w przyszłym tygodniu przewiduje się, że wysokie temperatury będą w niskich 80 °F.

I tak wszystko jest subiektywne. Mój technik Ducati powiedział mi kiedyś, że jeśli nie mogę znieść upału, powinienem jeździć na innym modelu. Powiedziałem mu, że najpierw poszukam spodni do jazdy z azbestu.

Tak/Nie, w każdym razie nie w Massachusetts. Nie tylko nie jest to legalne, ale kierowcy zrobią wszystko, aby to uniemożliwić, jeśli zobaczą, że próbujesz. Dość źle, że niektórzy robią głupie ruchy tylko dlatego, że mają problem z ludźmi próbującymi ich wyprzedzić. Widziałem filmy z podziału pasów w Kalifornii i myślę: "Wow, ci kierowcy są na to tak tolerancyjni"

Moim dotychczasowym rozwiązaniem było zabieranie Ninja 400 mojego syna w gorące dni, ale wadą jest to, że pozycja na tym motocyklu zbyt szybko przeszkadza moim nadgarstkom i za każdym razem, gdy go biorę, zajmuje to około 2-3 mil, zanim dostosuję się do konieczności zmiany biegów przez 3 biegi, aby osiągnąć prędkość, jaką Monster osiągnie na 1. biegu:p
Cholera, to smutne. W moim kraju samochody zwykle nawet odsuwają się na bok, aby zrobić więcej miejsca w ruchu, jeśli widzą, że motocykl filtruje i ma trudności z wyprzedzaniem.
A także jest to całkowicie legalne, wraz z korzystaniem z buspasów i parkowaniem na chodnikach.

41 - 60 of 65 Posts