Ducati Monster Motorcycle Forum banner

Wymienne części Monster 937

29K views 68 replies 18 participants last post by  batemat16  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Jestem nowym właścicielem Monster 937 z 2021 roku. Wydaje się, że wraz z utratą ramy kratownicowej nastąpiła również utrata szerokiego wsparcia aftermarket (a przynajmniej aftermarket potrzebuje czasu na opracowanie nowych produktów dla tego motocykla). Doprowadziło mnie to do poszukiwania części ze starszego modelu 821, które mogą być również kompatybilne z tym nowym Monsterem. Przeglądając numery części, zidentyfikowałem następujące części, które mogą być bezpośrednią lub zbliżoną do bezpośredniej zamianą między 821 a 937:

Przedni błotnik: Oficjalny błotnik karbonowy Ducati dla 797/821/1200 i 937 ma ten sam numer części (96980991A). Wskazywałoby to, że wszystkie błotniki z rynku wtórnego wykonane dla 797/821/1200 będą również idealnie pasować do 937.

Przednie koło: Patrząc na stronę 152 schematu części dla M937 i stronę 126 schematu części dla M821 widać, że przednie koła 821 i 937 mogą być wymienne. Oś przedniego koła, lewe/prawe dystanse, łożyska są takie same. Wewnętrzny dystans koła ma nieco inny numer części (71413321A vs 71413241AA), ale wierzę, że ta różnica nie ma większego znaczenia, ponieważ rozstaw widelca jest identyczny (identyczne numery części dla przedniego błotnika), a wszystkie dystanse i osie są również identyczne. Prawdopodobnie bezpośrednia zamiana, ale inni mogą się tutaj wypowiedzieć.

Tylne koło: Patrząc na stronę 156 schematu części dla M937 i stronę 126 schematu części dla M821 widać identyczne zespoły mocowania zębatek między M821 i M937 (16022491A). Jednak w przeciwieństwie do przednich kół, łożyska mają różne numery części, a numery części dla wewnętrznego dystansu i różnych innych dystansów są różne. Co ciekawe, strona 119 schematu części dla M797 pokazuje te same numery części dla wewnętrznego dystansu/łożyska, ale numery części dla elementów mocowania zębatek są różne. Nie jest jasne, czy jakakolwiek kombinacja części tylnego koła ze starszych monsterów pasowałaby do 937 bez testowania części.

Tylny amortyzator: Patrząc na stronę 137 schematu części dla M937 i stronę 135 schematu części dla M821 widać, że tylny amortyzator może być wymienny między M821 i M937. Dwa motocykle mają identyczny osprzęt montażowy dla tylnych amortyzatorów (77915041A). Amortyzatory są również wizualnie podobne na schematach, a główną różnicą jest „stopniowa” regulacja napięcia wstępnego na tylnym amortyzatorze 937 w porównaniu do bardziej tradycyjnej konstrukcji nakrętki blokującej 821. W połączeniu z faktem, że dwa motocykle mają identyczny skok tylnego zawieszenia i prawdopodobnie podobną geometrię wahacza (821 vs 937), jest prawdopodobne, że amortyzatory do 821, takie jak Ohlins DU506, można również zamontować w 937 i oferują identyczne/porównywalne korzyści w zakresie wydajności.

Uchwyt tylnej tablicy rejestracyjnej: To strzał w ciemno, ale między zdjęciami na schematach części (str. 130 dla m937 i str. 20 dla m821) i różnymi osłonami tylnych części, wygląda na to, że położenie i rozstaw otworów montażowych dla dwóch motocykli są podobne. To, czy są identyczne, czy tylko wizualnie podobne, nie byłoby możliwe do stwierdzenia bez części w ręku. Na szczęście istnieje już kilka opcji tylnych osłon dla M937 od Evotech (niestety wyprzedane w momencie pisania) i R&G racing (również niedostępne w momencie pisania), więc mniejsza potrzeba podejmowania ryzyka w tym przypadku.

Oczywiście szukałem tych informacji, ponieważ jestem zainteresowany wymianą tych elementów w moim motocyklu. Jestem ciekaw, czy ktoś inny się tym zajmował i jeśli tak, to jakie inne części mogą być wymienne między tymi motocyklami. Wszelkie uwagi dotyczące zidentyfikowanych przeze mnie elementów są również mile widziane.

#5 ·
Zatem oprócz 13 tys. dolarów, które wydajesz na zakup w stanie fabrycznym, musisz zainwestować kolejne 4 tys. dolarów, żeby było dobrze. Ten nowy motocykl wygląda jak kupa gówna i jest za drogi.
Szczerze mówiąc, nikogo z osób, które kupiły M937, nie obchodzą ludzie tacy jak ty, którym się nie podoba, ponieważ odeszli od ramy Trellis. Przy sugerowanej cenie detalicznej 11 895 USD, nowy M937 jest również nieco tańszy niż odchodzący 821, który kosztuje 11 995 USD. Ceny oficjalnych akcesoriów Ducati są również porównywalne, a osoby posiadające stare i nowe modele Monster będą chciały wydać pieniądze na ulepszenia wydechu/kół/amortyzatorów/wizualne, jeśli będą mogły. Moim celem, który przyświecał mi przy zakładaniu tego wątku, było zidentyfikowanie części z poprzednich modeli Monster, które już istnieją, ze względu na obecny brak wsparcia posprzedażowego dla tego nowego modelu.

Ducati podjęło decyzję inżynieryjną o porzuceniu ramy kratownicowej. Doprowadziło to do znacznej oszczędności wagi o 40 funtów w porównaniu do M821, interwałów serwisowych porównywalnych z japońskimi motocyklami oraz możliwości faktycznego włączenia biegu jałowego za pierwszym razem. Podjęli również decyzję biznesową o wprowadzeniu go na rynek jako zabawnego, użytecznego motocykla w cenie prawie identycznej z M821 i skierowanego do nowego pokolenia motocyklistów, takich jak ja, którzy mieszkają głównie na obszarach miejskich i chcą czegoś, co może zrobić wszystko i nie obchodzą ich takie rzeczy, jak to, czym Monster "powinien" być. Oczywiście, to, czy zdecydujesz się na kontynuację i zagłosujesz portfelem, aby odzwierciedlić decyzje inżynieryjne i biznesowe Ducati dla M937, zależy od twojego własnego gustu i sytuacji finansowej, ale dla mnie jest to idealne.

Trzymanie się dziedzictwa i budowanie motocykli, które szanują tradycję, jest wspaniałe, ale nie powinno odbywać się kosztem postępu inżynieryjnego. Jeśli to, czym motocykl "powinien" być, jest dla ciebie ważniejsze, to może mogę zasugerować sprzedaż Ducati i zakup Harleya.

#13 ·
Cześć wszystkim,

Jestem nowym właścicielem Monster 937 z 2021 roku. Wydaje się, że wraz z utratą ramy Trellis nastąpiła również utrata szerokiego wsparcia aftermarket (a przynajmniej aftermarket potrzebuje czasu na opracowanie nowych produktów dla tego motocykla). Doprowadziło mnie to do poszukiwania części ze starszego modelu 821, które mogą być również kompatybilne z tym nowym Monsterem. Przeglądając numery części, zidentyfikowałem następujące części, które mogą być bezpośrednią lub prawie bezpośrednią zamianą między 821 a 937:

Przedni błotnik: Oficjalny błotnik karbonowy Ducati dla 797/821/1200 i 937 ma ten sam numer części (96980991A). Wskazywałoby to, że wszystkie błotniki z rynku wtórnego wykonane dla 797/821/1200 będą również idealnie pasować do 937.

Przednie koło: Patrząc na stronę 152 schematu części dla M937 i stronę 126 schematu części dla M821 widać, że przednie koła 821 i 937 mogą być wymienne. Oś przedniego koła, lewe/prawe dystanse, łożyska są takie same. Wewnętrzny dystans koła ma nieco inny numer części (71413321A vs 71413241AA), ale wierzę, że ta różnica nie ma większego znaczenia, ponieważ rozstaw widelców jest identyczny (identyczne numery części dla przedniego błotnika), a wszystkie dystanse i osie są również identyczne. Prawdopodobnie bezpośrednia zamiana, ale inni mogą się tutaj wypowiedzieć.

Tylne koło: Patrząc na stronę 156 schematu części dla M937 i stronę 126 schematu części dla M821 widać identyczne zespoły mocowania zębatki między M821 i M937 (16022491A). Jednak w przeciwieństwie do przednich kół, łożyska mają różne numery części, a numery części dla wewnętrznego dystansu i różnych innych dystansów są różne. Co ciekawe, strona 119 schematu części dla M797 pokazuje te same numery części dla wewnętrznego dystansu/łożyska, ale numery części dla elementów mocowania zębatki są różne. Nie jest jasne, czy jakakolwiek kombinacja części tylnego koła ze starszych monsterów pasowałaby do 937 bez testowania części.

Tylny amortyzator: Patrząc na stronę 137 schematu części dla M937 i stronę 135 schematu części dla M821 widać, że tylny amortyzator może być wymienny między M821 i M937. Dwa motocykle mają identyczny osprzęt montażowy dla tylnych amortyzatorów (77915041A). Amortyzatory są również wizualnie podobne na schematach, a główną różnicą jest „stopniowa” regulacja napięcia wstępnego w tylnym amortyzatorze 937 w porównaniu do bardziej tradycyjnej konstrukcji nakrętki blokującej 821. W połączeniu z faktem, że dwa motocykle mają identyczny skok tylnego zawieszenia i prawdopodobnie podobną geometrię wahacza (821 vs 937), jest prawdopodobne, że amortyzatory do 821, takie jak Ohlins DU506, mogą być również zamontowane w 937 i oferować identyczne/porównywalne korzyści w zakresie wydajności.

Tylny uchwyt tablicy rejestracyjnej: To strzał w ciemno, ale między zdjęciami na schematach części (str. 130 dla m937 i str. 20 dla m821) i różnymi akcesoriami tylnymi, wygląda na to, że położenie i rozstaw otworów montażowych dla dwóch motocykli są podobne. To, czy są identyczne, czy tylko wizualnie podobne, nie byłoby możliwe do ustalenia bez części w ręku. Na szczęście istnieje już kilka opcji tylnych akcesoriów dla M937 od Evotech (niestety wyprzedane w momencie pisania) i R&G racing (również niedostępne w momencie pisania), więc mniejsza potrzeba podejmowania ryzyka w tym przypadku.

Oczywiście szukałem tych rzeczy, ponieważ jestem zainteresowany wymianą tych elementów w moim motocyklu. Jestem ciekaw, czy ktoś inny się tym zajmował i jeśli tak, to jakie inne części mogą być wymienne między tymi motocyklami. Wszelkie uwagi dotyczące zidentyfikowanych przeze mnie elementów są również mile widziane.
To fantastyczne, dziękuję za poświęcony czas na podzielenie się!

#25 ·
Prawie wszystkie rury "cat delete" nie są restrykcyjne -- są zasadniczo rurą łączącą. Z drugiej strony większość katalizatorów jest (niektóre bardziej niż inne). Nawet jeśli seryjny katalizator jest tylko lekko restrykcyjny, nadal skorzystasz z tuningu, jeśli go "usuniesz".

#26 ·
Prawie wszystkie rury usuwające katalizator nie są restrykcyjne -- są zasadniczo rurą łączącą. Z drugiej strony większość katalizatorów jest (niektóre bardziej niż inne). Nawet jeśli standardowy katalizator jest tylko łagodnie restrykcyjny, nadal skorzystasz z tuningu, jeśli go "usuniesz".
Prawie wszystkie rury usuwające katalizator nie są restrykcyjne -- są zasadniczo rurą łączącą. Z drugiej strony większość katalizatorów jest (niektóre bardziej niż inne). Nawet jeśli standardowy katalizator jest tylko łagodnie restrykcyjny, nadal skorzystasz z tuningu, jeśli go "usuniesz".
Będę musiał to usłyszeć, zanim to kupię lol

#29 ·
Image

#30 ·
Image

Image

Wybrałem slidery ramy Evotech. Ta sama koncepcja, ale wolę te
Image

#32 ·
#59 ·
Image

Image

Zestaw konwersji suchego sprzęgła dostępny od STM:

Miałem okazję zobaczyć i usłyszeć jeden kilka dni temu. Zdjęcia nie oddają sprawiedliwości; szczegóły są znakomite. A dźwięk jest bardziej imponujący niż system wyścigowy DP Termi, który był na motocyklu. Spróbuję wkrótce opublikować klip wideo.

#40 ·
Image

#43 ·
Czy uważacie, że jakikolwiek aftermarketowy Slip on będzie działał z usunięciem katalizatora Mivv?

Czy usunięcie katalizatora wymagałoby strojenia? Lub zalecane.

Nie widziałem jeszcze power commandera do tego motocykla, więc nie wiem, jak w ogóle moglibyśmy uzyskać odpowiednie strojenie.
Strojenie byłoby koniecznością, a jeśli chodzi o "jakikolwiek slip on", uważam, że dopasuje się, o ile jest przeznaczony do Monster 937

#46 ·
Witajcie,

Jestem nowym właścicielem Monster 937 z 2021 roku. Wydaje się, że wraz z utratą ramy Trellis nastąpiła również utrata szerokiego wsparcia aftermarket (a przynajmniej aftermarket potrzebuje czasu na opracowanie nowych produktów dla tego motocykla). Doprowadziło mnie to do poszukiwania części ze starszego modelu 821, które mogą być również kompatybilne z tym nowym Monsterem. Przeglądając numery części, zidentyfikowałem następujące części, które mogą być bezpośrednią lub zbliżoną do bezpośredniej zamianą między 821 a 937:

Przednie koło: Patrząc na stronę 152 schematu części dla M937 i stronę 126 schematu części dla M821 widać, że przednie koła 821 i 937 mogą być wymienne. Oś przedniego koła, lewe/prawe dystanse, łożyska są takie same. Wewnętrzny dystans koła ma nieco inny numer części (71413321A vs 71413241AA), ale wierzę, że ta różnica nie ma większego znaczenia, ponieważ rozstaw widelca jest identyczny (identyczne numery części dla przedniego błotnika), a wszystkie dystanse i osie są również identyczne. Prawdopodobnie bezpośrednia zamiana, ale inni mogą się tutaj wypowiedzieć.

Tylne koło: Patrząc na stronę 156 schematu części dla M937 i stronę 126 schematu części dla M821 widać identyczne zespoły mocowania zębatek między M821 i M937 (16022491A). Jednak w przeciwieństwie do przednich kół, łożyska mają różne numery części, a numery części dla wewnętrznego dystansu i różnych innych dystansów są różne. Co ciekawe, strona 119 schematu części dla M797 pokazuje te same numery części dla wewnętrznego dystansu/łożyska, ale numery części dla elementów mocowania zębatek są różne. Nie jest jasne, czy jakakolwiek kombinacja części tylnego koła ze starszych monsterów pasowałaby do 937 bez testowania części.

Tylny amortyzator: Patrząc na stronę 137 schematu części dla M937 i stronę 135 schematu części dla M821 widać, że tylny amortyzator może być wymienny między M821 i M937. Dwa motocykle mają identyczny osprzęt montażowy dla tylnych amortyzatorów (77915041A). Amortyzatory są również wizualnie podobne na schematach, a główną różnicą jest „stopniowa” regulacja napięcia wstępnego w tylnym amortyzatorze 937 w porównaniu do bardziej tradycyjnej konstrukcji nakrętki blokującej 821. W połączeniu z faktem, że dwa motocykle mają identyczny skok tylnego zawieszenia i prawdopodobnie podobną geometrię wahacza (821 vs 937), jest prawdopodobne, że amortyzatory do 821, takie jak Ohlins DU506, mogą być również zamontowane w 937 i oferować identyczne/porównywalne korzyści w zakresie wydajności.

Uchwyt tablicy rejestracyjnej: To daleki strzał, ale między zdjęciami na schematach części (str. 130 dla m937 i str. 20 dla m821) i różnymi akcesoriami tylnymi, wygląda na to, że pozycja i rozstaw otworów montażowych dla dwóch motocykli są podobne. To, czy są identyczne, czy tylko wizualnie podobne, nie byłoby możliwe do stwierdzenia bez części w ręku. Na szczęście istnieje już kilka opcji tylnych akcesoriów dla M937 od Evotech (niestety wyprzedane w momencie pisania) i R&G racing (również niedostępne w momencie pisania), więc mniejsza potrzeba ryzykowania na tym.

Oczywiście szukałem tych informacji, ponieważ jestem zainteresowany wymianą tych elementów w moim motocyklu. Jestem ciekaw, czy ktoś inny się tym zajmował i jeśli tak, to jakie inne części mogą być wymienne między tymi motocyklami. Wszelkie uwagi dotyczące zidentyfikowanych przeze mnie elementów są również mile widziane.
Chciałbym wiedzieć, czy ktoś złamał kod, czy Marchesini lub BST mają koła z rynku wtórnego dla 937?