Ducati Monster Motorcycle Forum banner

Pomoc dotycząca pojemności oleju M796

1 reading
40K views 21 replies 10 participants last post by  Mister Ducati  
#1 ·
Mam M796 ABS z 2011 roku i właśnie zrobiłem wymianę oleju. Instrukcja obsługi i instrukcja warsztatowa podają, że pojemność oleju wynosi 3,7 litra (3,9 kwarty), ale wlałem tylko około 2,5 kwarty, aby poziom w okienku kontrolnym znalazł się w połowie między min a max. O co chodzi? Robię wymiany oleju w różnych pojazdach od ponad 30 lat i nigdy nie spotkałem się z takim, który tak bardzo odbiegałby od tego, co specyfikacje fabryczne wskazują jako pojemność.

Czy ktoś z was zauważył taką dużą różnicę, czy może coś przeoczyłem?
Przepraszam, jeśli zostało to już gdzieś omówione na tym forum, ale doprowadza mnie to do drapania się po głowie!!!

#2 ·
Stwierdziłem, że zazwyczaj około litra oleju nie mogę wydostać z mojego motocykla z jakiegoś powodu, kiedy robię wymianę oleju. Ostatnio spuściłem cały olej, motocykl stał idealnie prosto, zablokowany na podnośniku motocyklowym Handy, napełniłem do samego środka. Po przejechaniu 2 mil i w garażu olej był przepełniony. Musiałem znowu spuścić trochę oleju, żeby wrócić do właściwego poziomu. Nadal nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Przytrafiło mi się to również w przypadku kilku starszych motocykli. Mój dealer powiedział mi, że dużo oleju jest przechowywane w głowicach i przewodach zasilających. Nie wiem, czy mu wierzę, ale to by to wyjaśniało.

#5 ·
Napełniłem go do poziomu tuż poniżej wskazanej linii. Uruchomiłem silnik na około 3-5 minut, aby olej mógł się rozprowadzić. Po wyłączeniu silnika poziom oleju był poniżej linii, dolałem więcej oleju, aż do poziomu tuż poniżej linii wzroku. W tym momencie wlałem około 3,5 kwarty. Od tego momentu poziom oleju był mniej więcej na linii wzroku. Mam nadzieję, że to pomoże.

#7 ·
Napełniłem do poziomu tuż poniżej wskazanej linii. Uruchomiłem silnik na około 3-5 minut, aby olej mógł krążyć. Po wyłączeniu silnika poziom oleju był poniżej linii, dolałem więcej oleju, aż tuż poniżej linii wzroku. W tym momencie wlałem około 3,5 kwarty. Od tego momentu poziom oleju był mniej więcej na linii wzroku. Mam nadzieję, że to pomoże.
Jakiego oleju użyłeś?

#6 ·
Ot tak dla zabawy, odpaliłem motocykl i zrobiłem szybką rundę wokół bloku, żeby go trochę rozgrzać. Całkowicie spuściłem olej (otworzyłem korek spustowy i korek sitka olejowego) i wyjąłem filtr, a następnie go opróżniłem. Wszystko poskładałem i dodałem dokładnie 3 kwarty oleju. Odpaliłem motocykl i zrobiłem małą przejażdżkę, a kiedy wróciłem do domu, poziom oleju w okienku kontrolnym wskazywał znacznie POWYŻEJ linii max. Odessałem trochę oleju, żeby obniżyć poziom do linii, ale kiedy wskazuje on na linii max w okienku kontrolnym, mam w motocyklu mniej niż 3 kwarty.

Wiem, że się powtarzam, ale chciałem się upewnić. Dzięki za wasze uwagi, chłopaki.

#9 ·
Potwory 696 i 769 będą wymagały dokładnie 3,4 litra oleju - uwaga (dotyczy to wymiany filtra oleju).
Zacznij od spuszczenia oleju i zanotuj (musisz postawić motocykl w pozycji pionowej, aby usunąć większość starego oleju). Jeśli zostawisz motocykl na bocznej podpórce, nie będziesz w stanie usunąć całego oleju.
Wymień filtr, napełniając nowy filtr około 100 ml nowego oleju.
Kiedy praca jest zakończona - uruchom silnik na około minutę - zatrzymaj silnik - postaw motocykl w pozycji pionowej, a poziom oleju powinien znajdować się na dolnym z dwóch znaków w okienku poziomu oleju.
Uwaga - poziom będzie wyższy, gdy silnik jest gorący, ze względu na rozszerzalność oleju po nagrzaniu.

Zalecam przechylanie motocykla w prawo i w lewo kilka razy podczas spuszczania oleju, obserwując, czy z korka spustowego nie wycieka już więcej oleju.

#10 ·
Dzięki za to. Kołysałem motocyklem na boki, aż nie wypłynęło już więcej oleju, ale nie wlałem 100 ml do nowego filtra. Skorzystałem z małego lokalnego warsztatu za rogiem mojego domu, ponieważ mieli narzędzie do usuwania filtra, więc przejechałem może 500 m stamtąd do domu i ponownie sprawdziłem poziom. Spadł, ale tylko z linii "pełnej" do około "w połowie pełnej". Być może spadek ten był spowodowany napełnieniem się filtra. Sprawdzę ponownie rano, ponieważ tutaj w Tajlandii jest teraz noc. BTW, tylko 4 USD za to, że warsztat pożyczył mi narzędzia i pomógł przy wymianie oleju, nieźle, co?

#11 ·
A w razie gdyby niektórzy z was nie wiedzieli - Wszystkie Ducati mają dwa znaki poziomu wokół obwodu szklanego okienka poziomu oleju. Dolny znak należy stosować tylko wtedy, gdy silnik jest zimny (poziom oleju powinien być tutaj, gdy jest zimny). Górny znak to maksymalny poziom tylko wtedy, gdy silnik jest gorący (po przejechaniu co najmniej pół godziny). Widziałem wiele przypadków, w których ludzie regulowali poziom do górnego znaku, gdy silnik był zimny - NIE NIE NIE!!!

#14 ·
A w razie gdyby niektórzy z was nie wiedzieli - Wszystkie Ducati mają dwa znaki poziomu wokół obwodu szklanego okna poziomu oleju. Dolny znak ma być używany tylko wtedy, gdy silnik jest zimny (poziom oleju powinien być tutaj, gdy jest zimny). Górny znak to maksymalny poziom tylko wtedy, gdy silnik jest gorący (po przejechaniu co najmniej pół godziny). Widziałem wiele przypadków, w których ludzie regulowali poziom do górnego znaku, gdy silnik był zimny - NIE, NIE, NIE!!!
Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem. Czy było to w instrukcji, czy ludzie po prostu powinni to wiedzieć? Czy inne motocykle są w ten sposób zaprojektowane? Myślałem, że to tylko dolna i górna linia, jak w bagnecie samochodowym.

#15 ·
Tak jest w przypadku większości silników motocyklowych, które mają wziernik do pomiaru poziomu oleju. Kiedy projektujemy obudowę silnika i musimy obliczyć właściwy poziom oleju, używamy wzoru rozszerzalności cieczy/oleju, aby obliczyć zmianę poziomu oleju od zimnego do gorącego. Przeciętnemu człowiekowi zawsze mówiono, że wszystko jest w porządku, o ile poziom oleju znajduje się pomiędzy dwoma znacznikami. Pod wieloma względami jest to prawda dla przeciętnego entuzjasty ulicznego. Ale jak powiedziałem wcześniej - właściwy sposób to coś, czego większość ludzi po prostu nie wie. Ta sama metoda dotyczy również stylu bagnetu do pomiaru poziomu oleju, jeśli bagnet ma wzór w kształcie rombu pomiędzy górnym i dolnym znakiem.

#16 ·
Większość ludzi po prostu dolewa olej do górnego znaku na bagnecie, gdy silnik jest zimny. Spowoduje to zbyt dużą ilość oleju w silniku, gdy jest gorący, ze względu na rozszerzalność oleju.
Lepiej mieć nieco niski poziom oleju niż zbyt wysoki. Jeśli poziom jest zbyt wysoki, spowoduje to napowietrzanie oleju (powietrze uwięzione w oleju), a to powietrze zostanie wciągnięte przez pompę oleju silnika, a następnie będzie krążyć w układzie i zostanie uwięzione w filtrze oleju i innych systemach, takich jak chłodnice i przewody. NIE ZBYT DOBRE dla żywotności silnika.

#19 ·
Tak, to jest w porządku dla przeciętnego kierowcy ulicznego, który lubi jeździć - wszystko pomiędzy dwoma kreskami nie będzie problemem.
Ale jak mówiłem wcześniej - właściwym sposobem dla sportowej i agresywnej jazdy jest ustawienie motocykla idealnie pionowo i na dolnej kresce.
Wraz ze wzrostem temperatury oleju silnikowego wzrasta również poziom oleju, a im większa początkowa pojemność oleju, tym większa będzie różnica.
I musisz zdać sobie sprawę, że różnica między dwoma kreskami wynosi od 250 ml do 350 ml w zależności od modelu.
Podczas agresywnej jazdy przy wysokich obrotach wewnętrzne obracające się elementy silnika, takie jak (koła zębate skrzyni biegów - przeciwwagi wału korbowego itp.) będą trzaskać wokół oleju, który znajduje się powyżej górnej kreski, a to napowietrzy olej (olej i powietrze się nie mieszają).
Wiele silników wyścigowych zostało zniszczonych z tego powodu.
I oczywiście w ten sposób szkolimy naszych techników, aby to robili.!!