Ducati Monster Motorcycle Forum banner
1 - 9 of 37 Posts

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I took my new 695 for the first ride today. My only point of reference is the 200cc dualsport I used at the MSF course, but WOW what a package this monster is! The sound when rolling on the throttle is absolutely intoxicating. I think this machine will serve me well. It seems to have PLENTY of grunt to keep a novice like me happy. Beautiful fall day and beatiful first ride.

A few comments/questions:

- Failed to start the first 4-5 times, until I moved the fast idle lever on before hitting the start button (sales guy told me to only use it AFTER starting).

- Seems to be a bit of missfire at lowish rpms. Probably the "lean" issue that I've read about here?

- Lots of melted assembly grease and goo to wipe off afterwards. What's the deal with the little rubber discs between the motor cooling fins? They weep a brown oily substance that stains the fins. Any way to deal with the stains? The discs need to be there, right?

- Noticed some scuff marks on the (glossy black) tank from my leather jacket. Definitely need some protection at that spot.

Still can't wipe the grin off of my face.... :D

BK
 

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #8 ·
The nasty brown goo on the M695 heads seems to be typical. Probably related to a lean fuel mixture and subsequent elevated temps and partial melting of the rubber cooling fin spacers or coatings on the spacers. No oil cooler on the M695, so temps are pretty high. Tooling around the neighborhood today with varying loads (started with only 5 miles on the odo) showed oil temps as high as 305 degrees. I hope those numbers come down as she breaks in! I'm going to try some 3M adhesive remover on the grunge and report back.

I just looked at the manual, and sure enough, if used, the fast idle lever is to be activated BEFORE attempting a start. I guess the dealer had it backwards despite the lecture I got about "this is not a choke, start the engine first".

BK
 

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #10 ·
I tried some 3M Adhesive Cleaner on the brown stuff - no luck. I also found three of the rubber cooling fin "pucks" barely hanging on (only 40 miles on the odo). Some of them seem to have a dried adhesive of some sort on the top/bottom. My guess is that the adhesive degrades at high temp, turns brown, and drains down off of the fins to leave a permanent stain/residue. Some of the pucks have obvious "snail tracks" of brown showing how they were inserted at the factory. Looks to me like these materials are incompatible with the application. Still a mighty fine ride, just looks a bit skanky down there.

BK
 

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #19 ·
I'm from California, about 30 miles south of San Francisco.

The bike was pretty clean when I got it, but certainly not spotless (especially the rims). After a couple of heat cycles the excess assembly grease oozes around. Stuff from the head bolts, some suspension bushings, etc. Probably inevitable. Gave me a good excuse to spend some quality time up close and personal.

The rubber pucks don't seem to be melting, but apparently some adhesive OR some coating to aid installation does degrade when heated. Maybe someone invented a new trick on the assembly line, or they made a substitution. Or maybe the 695 just runs hotter than other monsters (>300F yesterday) due to the lean mixture and lack of an oil cooler. I'll be sure to point it out to the dealer, but should I expect them to "fix" this type of cosmetic issue? I think I can live with it unless it gets worse.

BK
 

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #24 ·
Lifes_an_ocean - Well, I tried 3M Adhesive Remover and it did not do a thing, so I don't hold out much hope for removal by solvent. The 3M stuff usually works on everything. I think I also have a can of 3M tar remover, so I'll try that as well. I did notice that the brown residues were softer just after a ride, so maybe the key is to try at elevated temperature before it sets up. Some or all of the motor is painted so a certain amount of caution is definitely required. I'm not a paint guy, but I am a chemist so I have access to all kinds of solvents to try.

Pip - Yes, that's an E24 in Cosmos Blau, with mods - sweet ride set up for the twisties!

BK
 

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #29 ·
OK - good to know high temps on the M695 are not out of the norm. I'm hoping that my numbers come down after I get a few miles on her.

I was checking out the bike today and I got to wondering why the lower exhaust pipe is severely tarnished for a good 12 inches, whereas the upper exhaust pipe has retained its orginial finish along its entire length. Only 50 miles on the odo. Lean mixture and excessive EGT temps in just one cylinder perhaps? Why else would only one pipe get discolored so quickly??

I have a portable wide-band O2 sensor and a digital thermocouple. I think I'm going to collect some data on this issue.

BK
 

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #34 ·
This pic shows the "blueing" and "tarnishing" of the lower pipe at 30 miles on the odo. I'm cool with it, but I found it odd that the other pipe is not yet discolored. Got me to wondering if the 300F oil temp and brown goo from the cooling fin pucks could be due to high head temp in just one cylinder.

BK
 

Attachments

· Premium Member
Joined
·
442 Posts
Discussion Starter · #37 ·
I like the ceramic coating plan - that's a good idea. Is Jet Hot still the method of choice?

FYI, I tooled around for about 10 miles today and when I stopped I had an oil temp of 250F. I grabbed my Fluke thermocouple and measured both pipes near the gasket (close to the head). Both temps were the same, but I'm having a brain fart and I can't recall if it was 300F or 400F. At any rate, both pipes were the same temp so I doubt that one of my cylinders is grossly out of whack. Or maybe it means nothing.

Seems to be running great and I'm having a blast!

Happy Thanksgiving all!!

BK
 
1 - 9 of 37 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top