I have a 2102 796, with Termis and race ECU, with high flow filter. - Ducati Monster Forums: Ducati Monster Motorcycle Forum
Reply
 
Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 07-27-2017, 07:43 AM Thread Starter
Phy
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 7
Unhappy I have a 2102 796, with Termis and race ECU, with high flow filter.

Hi, my bike is 2012 monster 796, with Termis and race ECU, with high flow filter. I am facing a weird problem whereby the engine starts with 4K+ rpm. Seems like fuel is being injected by itself when the engine is started. Would this be an ECU or Fuel injection problem or else? How to find out what wrong of it? Any advise is welcome!

Last edited by Phy; 07-27-2017 at 08:04 AM.
Phy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 07-27-2017, 09:36 AM
Senior Member
 
1UglyBastard's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: NOLA
Posts: 1,928
how long does it hold at 4k rpm? does it stay there when you shift it in gear?
1UglyBastard is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 07-27-2017, 07:50 PM Thread Starter
Phy
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 7
It was N gear at 4K+ RPM, this happen hold till I turned off the bike. I tried to hold this for few mins then it become very hot. I didn't try and shift the gear.

Last edited by Phy; 07-27-2017 at 08:47 PM.
Phy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 03:07 AM
Mik
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Saigon/Ho Chi Minh City Vietnam
Posts: 467
Garage
throttle cable stuck or jammed? Check the throttle body for the cable. open and close the throttle to check it closes all the way (and opens full)

M795.LSL X01 carbon wrapped bar,Scotts 796 bar clamps+Steering dampener,Brembo RCS Brake,Clutch levers,Ilmberger carbon fiber front,rear fenders,cam covers,monoposto,tank center,Custom red/black carbon tank skins,instrument cluster cover,oilcooler shroud,sprocket cover,14/41T Driven sprockets,Bazzaz Zfi,ExBox exhaust,Ducabike rear sets,Clear clutch cover,Pressure plate,spring retainer,slave cyl,AEM triple tree, STM adj forks,rear combi brake light and tail chopped.Thought I finished but no
Mik is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 05:49 AM
Senior Member
 
1UglyBastard's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: NOLA
Posts: 1,928
Could be ECU or something mechanical like the throttle bodies. I don't think it's a fuel inject problem; something is forcing or telling the injectors to spray more gas.

Something like this once happened to my 1100 EVO, and what caused it was weird. My rear brake pedal switch was staying on, so I just disconnected it. After about 15 minutes or riding, my rpm held at around 4k and I couldn't get it to go down even while riding. Reconnected the brake light switch, rode home (with my brake light on the whole way) and after about 20 minutes of riding, it idled normally again and never came back. I know it sounds strange, but I swear it's how it happened. This forced me to fix my rear brake light switch issue.

Last edited by 1UglyBastard; 07-28-2017 at 05:51 AM.
1UglyBastard is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 07:59 AM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Southern Michigan
Posts: 423
Just spraying more fuel without the throttle body slides opening to let more air in will not result in increased rpm'. Either a slide is not closing or you have an intake air leak.

07 S4RS, 96 900 SS, 06 Busa, 77 Bonny, 00 Superglide, 78 SR500, 85 Sportster
Duc96cr is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 08:03 AM Thread Starter
Phy
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 7
throttle cable stuck or jammed? --> No, checked, the same problem happened even I released the throttle cable.

Last edited by Phy; 07-28-2017 at 08:06 AM.
Phy is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 08:17 AM Thread Starter
Phy
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 7
@Duc96cr, thanks. How / what should do next to fix the problem?
Phy is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 11:30 AM Thread Starter
Phy
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 7
@1UglyBastard, do you mean to reconnect the highlighted switch in the attached picture?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot 2017-07-29_00-27-47.jpg
Views:	46
Size:	20.0 KB
ID:	207914  
Phy is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 07-28-2017, 12:39 PM
Senior Member
 
1UglyBastard's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: NOLA
Posts: 1,928
yeah, that was it. Unless you've unplugged yours, that's probably not your cause, but I wanted to share the story because it was odd how something unrelated could affect something else, in particular a symptom that's very similar to yours.
1UglyBastard is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ducati Monster Forums: Ducati Monster Motorcycle Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome