Monster 1100 evo 2011 - Will only start when planets align. - Page 3 - Ducati Monster Forums: Ducati Monster Motorcycle Forum
 5Likes
Reply
 
Thread Tools Display Modes
post #21 of 22 (permalink) Old 09-14-2019, 06:59 PM
Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: Perth, W. Australia
Posts: 79
Garage
something that may be of interest,
Have a friend who is a BMW car mechanic, they had an issue with cold starts on some high end systems, namely M3 models. Turned out to be a faulty sensor that 'remembers' last throttle/mixture setting when starting. Usually, last start was when warm. Factory refit was made eventually.

They worked out a temporary fix, that was to clear the memory of sensor.
1. do not touch throttle.
2. cycle key on then off 5 times, allow sweep of gauges etc. each time.
3. Then start with no throttle.

Now I know all systems are different, may not even work on a Ducati, but hey, it's worth a shot after all the attempts made up to now. Bike that starts easily when warm, has to be a mixture issue, needs richer mixture for cold starts, like the old choke system.
EDIT. further discussion with mechanic, was in fact a temp sensor, telling ECU that it was at default temp ie. 70 deg. no fault code as within normal range for warm start.
maybe a similar thing and testing/replacing temp sensor could be something worth looking at.

Worth a try.
Ron.


Last edited by ronski; 09-16-2019 at 07:04 AM.
ronski is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #22 of 22 (permalink) Old 10-09-2019, 05:43 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 6
Here we go - ready for it?

Ended up being my starter motor! My old one was pulled off the Duc and disassembled - short version, internals were shot.

I ordered a replacement part from the US as it was 1/3 of the Italian part. Unfortunately, the one I purchased from the states is compatible only with the pre-2011 M1100 (so if you need one @AUS-10, let me know. Unused, and I'd rather sell it to someone in AU than send it back to the states).

So - I bit the bullet and went with the original part from Italy. 3 weeks later, the part was fitted and my baby is back in action.

The guys at SCM Lane Cove were great. It took a while, but most of the delay was waiting on comms from Italy.

I pick the bike up this weekend.

I hope this helps someone out there as it was a royal pain in the a$$ getting here.
alancsalt likes this.

2011 Monster 1100 Evio, Termis, TuneBoyed.
2009 Monster 1100, Scorpion Exhaust, Waspworks, Powercommander (written off - cab driver)

Sydney Australia.
sir1100 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ducati Monster Forums: Ducati Monster Motorcycle Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome